vinogradništvo
Čička z obroči za sode.

Vinogradništvo je v naših krajih vedno bilo, poleg oljkarstva, glavna kmetijska panoga. Z vinom so si Koprčani že pred 1100 leti kupovali mir pred Benečani saj so obljubili njihovemu dožu letno pošiljko 100 orn dobrega vina, samo da so imeli mir pred njim. Zanimivo da se je ohranil zapis v ornah, ki je bila bolj furlansko/istrska merska enota, ne pa beneška, saj takrat Benetke še niso imele prevladujočega vpliva na Istro. Ena orna je “držala” od 100 do 150 litrov, odvisno od mesta do mesta. Vsekakor so tam čez dož in njegovi kar pošteno vlekli, da so ga popili preko 10.000 litrov letno. Leseni sodi ki jih poznamo danes imajo železne obroče, 100 in več let nazaj pa je bil to luksus in so uporabljali lesene, spletene. Kot kaže slika iz 19. stoletja so take obroče izdelovali v Čičariji in njihove ženske so jih prodajale po celi Istri.

Na drugi sliki vidimo eno kantino izpred točno 100 let, kjer so taki obroči še vidni. Kako je bilo vino važen artikel skozi zgodovino nam pove tudi podatek da so Avstrijci, ko je začela prva svetovna vojna, začeli z rekviriranjem (zasego) vina kjer se je le dalo, saj si ni bilo zamislit da bi takratni soldati (povečini iz kmečke provenience) lahko jurišali brez adekvatne “droge”, pa naj je to bilo vino ali pa pivo za tiste iz bolj severnih krajev.

kantina
Kantina leta 1922

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja