Zadnjič sem omenil poslopje podrto ob gradnji severne obvoznice in eno izmed njenih funkcij kot šampanjsko klet, o kateri sem sicer nekaj že pisal. Poslopje je bilo zgrajeno daljnega leta 1888 s strani francoskega podjetnika Rouletta ki je zaslužen tudi za prvo tovarno ribjih konzerv v Izoli. Ko pa je zaprosil izolane še za dovoljenje za izkop podzemne vinske kleti na lokaciji kasnejše opekarne Ruda in je bil zavrnjen, je Roulot zaprosil koprčane in tudi dobil brezplačno uporabo stare trdnjave Belveder in njene podzemne rove, pred katero je zgradil prostore za proizvodnjo in pakiranje. Kmalu zatem je vse skupaj prodal prestižni francoski firmi J. CHAMPION & COMPAGNIE, ki je izdelovala šampanjec. Francozi so se namreč takrat selili na vzhod Evrope saj je na zahodu peronospora uničila večino vinogradov. Ko so se francozi po desetih letih umaknili, je proizvodnjo in skladiščne prostore za 300.000 litrov vina prevzela lokalna firma z Depangherjem na čelu. Tistim Depangherjem ki je ustanovil tudi prvo tovarno konzerv v mestu, nam najbolj poznano po imenu Delanglade.
Proizvodnja se je nadaljevala do leta 1947 ko je prostore prevzela novoustanovljena firma Vino Koper. Na slikah vidimo stanje pred rušitvijo in sedanje stanje, kakor tudi primerek šampanjca te francoske firme.
Foto album