Ne vem ali imam samo občutek ali se res dandanes ne je toliko te jedi. V moji mladosti je to bilo vsaj enkrat na teden. Mogoče pa se je to malo pozabilo tudi zaradi podatka na katerega sem naletel. Kot vemo so v Kopru stoletja živeli Paolani – kmetje ki so vsak dan iz mesta odšli na svoja posestva v okolici. Področje na katerem so obdelovali njive se je raztezalo v krogu od Žusterne preko Pastorana (Olma) do Vanganela, Boninov, Prad, Dekanov in še kje. Poleg tega da so to bila najboljša zemljišča je bilo seveda treba tudi garat od jutra do večera in to cela družina. Zato je bil Koper poznan daleč naokoli posebno po zgodnjih pridelkih češenj, krompirja, hrušk, breskev in seveda graha, katerega so prodajali vse do Milana.
Zasledil sem podatek da je leta 1925 bilo odkupljeno in stehtano na tisti vagi zraven nekdanje gostilne pri stadionu v dveh mesecih 143 ton graha v stročju! Ta podatek dobi svojo težo ko zvemo, da se v celi Sloveniji dandanes pridela cca 220 ton graha v stročju letno. Najbrž v tej količini ni pridelka naših vrtičkarjev, ki si ga pridelujejo za lasten rižibiži.